Vormduiven

Binnen de groep van vormduiven zijn er in België tot op heden 44 rassen erkend. Zie de tabel hieronder waarin u een overzicht heeft van alle in België erkende sierduivenrassen.
Zoals de benaming vormduiven al laat vermoeden, ligt het hoofdaccent in de beoordeling van deze duiven op de uiterlijke verschijning. Vorm en type zijn doorslaggevende factoren in de raszuiverheid.
Over het algemeen zijn de vormduiven iets groter in formaat in vergelijking met andere gedomesticeerde rassen. Deze rassen zijn eerder van het vlees-type. Sommige rassen zelfs zoals de Carneau werden in Frankrijk gefokt voor menselijke consumptie. Al is die term vlees-type misschien te kort door de bocht en een grove veralgemening.
Er zijn verschillende rassen die uitblinken in hun sier en elegantie. Een goed voorbeeld daarvan is de Cauchois. Dit is van oorsprong een Frans ras, maar is intussen wereldwijd bekend en wordt in 30 verschillende kleurslagen gefokt.

Cauchois, een van oorsprong Frans ras, nu wereldwijd bekend en gekend bij veel liefhebbers. Wordt maar liefst gefokt in 30 verschillende kleurslagen.
Cauchois, geelzilver geband

Binnen de groep vormduiven zijn er verschillende type van schoonheidspostduiven. Dit zijn voor oorsprong vliegpostduiven die werden gekruist met andere rassen om bepaalde accenten te leggen. Zo zijn er rassen waarbij er een bijzondere kopvorm werd bereikt door deze kruisingen toe te passen. Een goede en elegante vertegenwoordiger daarvan is de Duitse schoonheidspostduif.

Duitse schoonheidspostduif. Een elegante duif met een bijzondere kopvorm.

Zo zijn er verschillende variaties op dit thema van schoonheidspostduiven. In Nederland ontstond de Nederlandse schoonheidpostduif. In de Verendigde Staten heeft men de Exhibition homer, Genuine homer, show racer en Giant homer. Ieder ras met een eigen accent en andere uitstraling.
Als we dan even kijken naar onze Belgische rassen dan hebben we:

  • Belgische tentoonstellingsduif
  • Luikse reisduif

Als we dan even verder kijken naar de rassen die hun oorsprong in België hebben, dan zien we een aantal interessante rassen.

De Smijter is zo’n voorbeeld. Dit is een ras bedreigd met uitsterven. Dit ras is afkomstig uit Vlaanderen en was vroeger veel verspreid in de omgeving van Antwerpen. De naam “smijter” verwijst naar de eigenschap van de doffer om zich naar zijn duivin te smijten tijdens het baltsgedrag. De duiven lijken een beetje op ringslagers en zijn enkel erkend in zwart, blauw met zwarte banden en blauw gekrast (bron is het Steunpunt Levend Erfgoed via www.sle.be)

Smijter, een oud Vlaams ras met een speciale wijze van baltsgedrag

Een andere interessante vertegenwoordiger binnen deze groep zijn de Wamduiven. Dit zijn duiven met een losse keelhuid. Vandaar de benaming “wam”. Deze duiven zijn afkomstig van het Midden-Oosten en worden daar nog gebruikt als een vliegduivenras. Deze wamduiven vertonen speciale duikvluchten. Voor tentoonstellingen treden natuurlijk enkel de uiterlijke kenmerken op de voorgrond. Deze duiven staan bekend als temperamentvolle duiven die toch met grote zorg broeden en hun jongen goed groot brengen.

Basra Wamduif, kleurslag shrabi

Een minder bekende vertegenwoordiger van de vormduiven is de Egyptische Swift. De Egyptische swift is een middelgrote duif van een zeer lang type. De benaming swift berust op het misverstand dat door het lang type de duiven zouden kunnen “zweven” in de lucht zoals de zwaluwen. Het blijkt echter dat het niet zo’n goede vliegers zijn. Toch zijn het rustige, vitale duifjes met een bijzonder, uniek en elegant voorkomen. De benamingen voor de erkende kleurslagen zijn oorspronkelijk in het Arabisch, net zoals bij de wamduiven trouwens.

Egyptische Swift in kleurslag gazaganti wat wordt vertaald als blauw-geel met halsring.

Er zijn zoveel mooi duivenrassen binnen deze groep, te veel om ze allemaal afzonderlijk te benoemen. Voor een duidelijke website waarin u een rasbeschrijving vindt met een duidelijk foto van ieder ras, daarvoor verwijzen we u door naar www.frieslandshow.nl/sierduiven.

VORMDUIVEN ERKEND IN BELGIË

Volg nrRas
1Artemische Manotte
2Basra Wamduif
3Belgische tentoonstellingsduif
4Berner Halbschnäbler
5Bleu de Gascogne
6Briver kleurkop
7Carneau
8 Cauchois
9Coburger leeuwerik
10Damascener
11 Duitse schoonheidspostduif
12Egyptische swift
13Exhibition homer
14Franse Sotto Banca
15 Genuine Homer
16Giant Homer
17Gier
18Hongaarse reuzenduif
19Italiaanse Sotto Banca
20Lahore
21Libanonduif
22Luikse reisduif
23Mariola
24Mondain
25Montauban
26Moravische strasser
27Nederlandse schoonheidspostduif
28Piacentino
29Picardische kuifduif
30Poolse lynx
31Poster
32Praagse kanik
33 Romein
34Ronsenaar
35 Roubaisien
36Show Antwerp
37Show homer
38Show racer
39Smijter
40Soultzer kuifduif
41Strasser
42Syrische swift (ook gekapt)
43Syrische wamduif
44Texan
Erkende duivenrassen in België – Vormduiven